Consumul acestor tipuri de uleiuri previne îmbătrânirea precoce, ajută la scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, scade riscul accidentelor vasculare, poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului hormonal.
Aceste efecte benefice ale uleiurilor presate la rece nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracția din semințe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanțe chimice pentru rafinarea și stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.
Proprietățile benefice sunt, prin urmare, strâns legate de modul de extragere a uleiului din semințele de floarea-soarelui și care de peste 3000 de ani reprezintă un panaceu pentru bunăstarea umană.
Fiind un ulei obținut printr-un proces de presare la rece, toate caracteristicile fizice și nutriționale ale semințelor sunt menținute și garantează consumul unui produs de înaltă calitate.
Beneficiile asupra sănătății ale uleiului de floarea-soarelui includ capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a stimula energia, de a întări sistemul imunitar, de a îmbunătăți sănătatea pielii, de a preveni cancerul, de a reduce colesterolul, de a proteja împotriva astmului și de a reduce inflamația.